Η Volvo Car Hellas χορηγός των Χρυσών Σκούφων 2015
- Για 4η συνεχή χρονιά η Volvo δίπλα στο σημαντικότερο ελληνικό γαστρονομικό θεσμό
- Κοινά στοιχεία ανάμεσα στο DNA της μάρκας και τη φιλοσοφία των Χρυσών Σκούφων
- Πολυνίκης του θεσμού ο Σεφ Έκτορας Μποτρίνι που βραβεύτηκε και για τα 3 εστιατόριά του
Για μία ακόμη χρονιά, τέταρτη στη σειρά, η Volvo Car Hellas ήταν χορηγός των Χρυσών Σκούφων, του καταξιωμένου θεσμού που για είκοσι δύο συναπτά έτη προβάλλει και βραβεύει την υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα. Η υποστήριξη της Volvo Car Hellas στο θεσμό αναδεικνύει δύο κυρίαρχα στοιχεία του DNA της σουηδικής μάρκας: τη σκανδιναβική φιλοσοφία ζωής και τη διακριτική πολυτέλεια, όπως αυτά αντανακλώνται και στη διεθνή υψηλή γαστρονομία. Με διαφορετική αφετηρία και αντικείμενο, Volvo και Χρυσοί Σκούφοι προάγουν τη σύγχρονη εκλεπτυσμένη δημιουργία, απευθυνόμενοι σε μοντέρνους ανθρώπους με υψηλή αισθητική, που εκτιμούν το ευ ζην και τις αξίες που κρύβονται σε κάθε πτυχή της ζωής.
Η εφετινή τελετή απονομής που διοργανώνει το περιοδικό «Αθηνόραμα», ανέδειξε μεγάλο νικητή το Σεφ Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος είδε και τα τρία του εστιατόρια, σε Αθήνα, Κέρκυρα και Ρόδο να βραβεύονται με κορυφαίες διακρίσεις! Μάλιστα, το κερκυραϊκό «Etrusco» βρέθηκε στην κορυφή των εστιατορίων για τρίτη συνεχή χρονιά, αποσπώντας δύο Χρυσούς Σκούφους! Από ένα Χρυσό Σκούφο έλαβαν τα άλλα δύο εστιατόρια του Έκτορα Μποτρίνι, το «Botrini’s» στην Αθήνα και το «Botrini’s Rodi», στη Ρόδο. Ενδεικτικό των αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης του θεσμού είναι ότι για το 2015 μόνο δύο εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με δύο Χρυσούς Σκούφους, τα «Etrusco» και «Funky Gourmet».
Η εφετινή, 22η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», την είσοδο του οποίου στόλιζαν εντυπωσιακά διακοσμημένα δύο μοντέλα της Volvo. Ένα XC60 και ένα S60, αμφότερα σε έκδοση D4, με τους νέους δίλιτρους κινητήρες Drive–E.
Για το 2015, με Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν 22 εστιατόρια και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 34, απ’ όλη την Ελλάδα. Τα βραβεία στους νικητές απένειμαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης, ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η δημοτική σύμβουλος Αθήνας και εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων Πόπη Διαμαντάκου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς και η εκδότρια του περιοδικού «Αθηνόραμα» Άννη Ηλιοπούλου.
Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσα τους οι: Όλγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής, πρώην υπουργός τουρισμού), Σταύρος Θεοδωράκης (βουλευτής), Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής), Ελισάβετ Χατζηνικολάου (πρόεδρος ΕΟΤ), Ηλίας Μαμαλάκης, Κάτια Δανδουλάκη, Ναταλία Δραγούμη, Κατερίνα Λέχου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γωγώ Μπρέμπου, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτης Πιατάς, Γιώργος Πίττας και Μπήλιω Τσουκαλά, Κατερίνα Κοσκινά (διευθύντρια ΕΜΣΤ), Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα (διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Μύρων Μιχαηλίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Γιάννης Τροχόπουλος (Γεν. Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»), Μηνάς Χατζησάββας και πολλοί άλλοι.
Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, γαστρονομικός συντάκτης του περιοδικού «Αθηνόραμα» και ο δημοσιογράφος Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων, της ανάδειξης και της βράβευσης δηλαδή των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, τιμά κάθε χρόνο τη γεύση ως πολιτισμικό αγαθό, ως μια τέχνη απόλυτα συνυφασμένη με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, ως μια σύγχρονη έκφραση ευγενούς ψυχαγωγίας. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Τουρισμού και είναι ο μοναδικός καταξιωμένος θεσμός της επιχειρηματικής και της δημιουργικής επιβράβευσης της γαστρονομίας στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο.
Τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία απονεμήθηκαν από το περιοδικό «Αθηνόραμα» το 1994 και αφορούσαν τα 10 καλύτερα αθηναϊκά εστιατόρια της προηγούμενης χρονιάς. Από το 2003 ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων αγκάλιασε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι κάθε χρόνο μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Από το 2009, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων έχει καθιερωθεί και η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα εστιατόρια και στις ταβέρνες που τιμούν κι εξελίσσουν τις ελληνικές γεύσεις ή πειραματίζονται δημιουργικά πάνω σε αυτές. Τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, από τα οποία βραβεύονται όσα συγκεντρώσουν βαθμολογία 14/20 και άνω, γνωρίζουν ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και συχνά όχι μόνο κατακτούν Χρυσό Σκούφο, αλλά όπως την περσινή και τη φετινή χρονιά βρίσκονται στην πρώτη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας.
Χρυσοί Σκούφοι 2015 (με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης)
- Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
- Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
- Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
- F+W by Olivier Campanha 15,5/20 και ένας σκούφος
- Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Matsuhisa Mykonos, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Abovo, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
- Apocalypsis, Πάτμος, 15/20 και ένας σκούφος
- Botrini’s Rodi, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
- Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
- Old Mill, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
- Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Squirrel, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
- Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2015
- Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20
- Funky Gourmet, Αθήνα 16,5/20
- Botrini’s, Αθήνα, 16/20
- Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20
- Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20
- Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20
- Αpocalypsis, Πάτμος, 15/20
- Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20
- Old Mill, Κρήτη, 15/20
- Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20
- Αleria, Αθήνα, 14,5/20
- Baku, Αθήνα, 14,5/20
- Bασίλαινας, Αθήνα, 14,5/20
- Κοντοσώρος, Φλώρινα, 14,5/20
- Lady Finger Restaurant, Μύκονος, 14,5/20
- Milos Estiatorio, Αθήνα, 14,5/20
- Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,5/20
- Τηλέμαχος Barbeque Club, Αθήνα, 14,5/20
- Αθήρι, Αθήνα, 14/20
- Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Πιερία, 14/20
- Clochard, Θεσσαλονίκη, 14/20
- Έξι Κλειδιά, Πήλιο, 14/20
- Θωμάς, Φλώρινα, 14/20
- Ferryman, Κρήτη, 14/20
- Ιώδιο, Αθήνα, 14/20
- Κρητικός, Αθήνα, 14/20
- Μαρίνα, Χαλκιδική, 14/20
- Mαυρίκος, Ρόδος, 14/20
- Μylos, Σαντορίνη, 14/20
- Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική, 14/20
- Tάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20
- Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα, 14/20
- Xasteria, Κρήτη, 14/20
- Χρυσόστομος, Κρήτη, 14/20