Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού με υδρογόνο στην Ελλάδα
Τον πρώτο στη χώρα σταθμό ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων υδρογόνου εγκαινίασαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Γιώργος Νούνεσης.
Ο σταθμός που καινοτομεί χρησιμοποιώντας συμπιεστή τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων και λειτουργεί αθόρυβα με πολύ χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας έχει κατασκευαστεί μέσα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας – ΓΓΕΚ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (H2TRANS, Τ1ΕΔΚ-05294).
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανάπτυξη του όλου έργου βασίζεται κυρίως σε ελληνική τεχνογνωσία, καθώς και ότι ο σταθμός υδρογόνου ενσωματώνει πρωτοποριακή τεχνολογία συμπίεσης του καυσίμου που αναπτύχθηκε από τη CYRUS ΑΕ, εταιρεία spin-off του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αναπτύσσει σειρά σημαντικών ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ευρεία εφαρμογή τους στις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα. Το υδρογόνο παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. ηλιακής, αιολικής) και ένα από τα κύρια συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα καύσιμα με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο ΓΓΕΚ καθ. Αθ. Κυριαζής, ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννης, ο ΓΓ Μεταφορών Ι. Ξιφαράς, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών/βιομηχανικών φορέων
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Κ. Σκρέκας τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της διάδοσής τους στον χώρο της Ενέργειας και στον δρόμο για ένα μέλλον απαλλαγμένο από εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Ο Υφυπουργός Χ. Δήμας εξέφρασε την άποψη ότι ο πιλοτικός σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου υποδηλώνει την έναρξη μιας νέας εποχής πράσινων μεταφορών στην Ελλάδα και αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και ανεφοδιασμού υδρογονοκίνητων οχημάτων στη χώρα.
Ο Υφυπουργός Μ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναπτύσσει συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με σκοπό να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την υδρογονοκίνηση στις Μεταφορές. Το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων είναι ο πιλότος αυτής της προσπάθειας που θα φέρει πιο κοντά τη δυνατότητα χρήσης του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών στη χώρα μας».
Σε μήνυμά του ο Γ. Χατζημαρκάκης, CEO της Hydrogen Europe και Hydrogen Person of the Year 2022, χαιρέτισε τη δημιουργία του πρώτου σταθμού υδρογόνου στην Ελλάδα και παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα η χώρα να ολοκληρώσει την Εθνική Στρατηγική για το υδρογόνο και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτό να αναγνωριστεί και να ενταχθεί ως φορέας ενέργειας και εναλλακτικό καύσιμο στον εθνικό και περιφερειακό της σχεδιασμό.
Ενώ ο Γ. Νούνεσης, Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, δήλωσε ότι: «Ο «Δημόκριτος» έχει δημιουργήσει τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων με υδρογόνο, βασισμένο σε ελληνική τεχνογνωσία κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Είναι καθετοποιημένη εγκατάσταση, καθώς ξεκινάει από την παραγωγή του υδρογόνου μέχρι την τελική χρήση του και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στη χώρα για να προχωρήσει η διάδοση του υδρογόνου ως καύσιμου.»
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και η νέα επένδυση που έλαβε η εταιρεία spin-off του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» CYRUS A.E., η οποία ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη επένδυση στην εταιρεία, μία από τις ελάχιστες διεθνώς που παράγει συμπιεστές υδρογόνου με χρήση τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων και οι οποίοι λειτουργούν εντελώς αυτόνομα με ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ και παροχή νερού βρύσης. Η συμπίεση υδρογόνου με τη χρήση των συμπιεστών της εταιρίας CYRUS παράγει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και πολύ χαμηλά επίπεδα ήχου, επιτρέποντας έτσι την εγκατάσταση σταθμών και σε αστικά περιβάλλοντα, κάτι που ως τώρα ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω των εκπομπών θορύβου των συμβατικών, μηχανικών συμπιεστών.
Η χρηματοδότηση, η οποία προέρχεται από το Uni.Fund, την εισηγμένη στον NASDAQ εταιρία ADVENT Technologies, αλλά και άλλους επενδυτές, θα χρησιμοποιηθεί για εξάπλωση της εταιρείας σε νέες αγορές αλλά και για περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του νέου μοντέλου του συμπιεστή με εφαρμογή μεταξύ άλλων σε σταθμούς ανεφοδιασμού βαρέων οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων, και ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει την ναυαρχίδα της εταιρείας.
Ο Κωνσταντίνος Λαύκας, Partner του Uni.Fund, σημείωσε ότι: «Η περίπτωση της εταιρείας CYRUS αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα του πώς οραματιζόμαστε τις ελληνικές εταιρείες τεχνοβλαστούς. Η ομάδα έχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό προφίλ και αναπτύσσει συμπιεστές που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για μοναδικό σταθμό διεθνώς ο οποίος λειτουργεί με τεχνολογία μεταλλοϋδριδίων και παράγει σχεδόν μηδενικά επίπεδα ήχου και περιβαλλοντικών ρύπων. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρείας, εντός και εκτός Ελλάδας».