Βελτιστοποίηση μπαταριών με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

By  |  0 Comments

Οι καινοτομίες έρχονται συχνά στο προσκήνιο όταν συναντώνται ειδικοί από διαφορετικούς τομείς και οργανισμούς. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα στο πλαίσιο μιας ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Αριστείας Κυψελών Μπαταριών (BCCC) του BMW Group και του Περιφερειακού Κέντρου Αριστείας για τη Ρομποτική Τεχνολογία (CRTA) του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.  

Οι δύο εταίροι αναπτύσσουν από κοινού λύσεις για τη βελτίωση της παραγωγής κυψελών μπαταριών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ συλλέγουν και δομούν υπάρχοντα δεδομένα παραγωγής, από τα οποία δημιουργούνται μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εντοπίσουν ορισμένα μοτίβα στα δεδομένα. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί περαιτέρω η παραγωγή όσον αφορά την απόδοση, την ποιότητα και το κόστος.

Τεχνογνωσία κυψελών μπαταριών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Το BMW Group συγκεντρώνει την τεχνογνωσία του για τις κυψέλες μπαταριών στα κέντρα εξειδίκευσης του που βρίσκονται στο Μόναχο και το Parsdorf. Στο Κέντρο Αριστείας Κυψελών Μπαταριών (BCCC) στα βόρεια του Μονάχου, αναπτύσσονται και κατασκευάζονται σε μικρές ποσότητες κυψέλες για τις μελλοντικές γενιές μπαταριών υψηλής τάσης. Τα υπερσύγχρονα εργαστήρια, οι ερευνητικές εγκαταστάσεις καθώς και εκείνες στις οποίες κατασκευάζονται  πρωτότυπες μονάδες καλύπτουν την τεχνογνωσία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των κυψελών μπαταριών. Το BCCC συμπληρώνεται από το Κέντρο Αριστείας για την Παραγωγή Κυψελών Μπαταριών (CMCC) στο Parsdorf. Η καλύτερη κυψέλη από το BCCC προωθείται προς μια διαδικασία παραγωγής στην πιλοτική γραμμή στο Parsdorf. Η στενή, διατμηματική συνεργασία μεταξύ των ομάδων ανάπτυξης, προμηθειών και παραγωγής συνδέει μοναδικά το προϊόν και τη διαδικασία στο BMW Group.

Η σημασία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό το project το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ συνεισφέρει την τεχνογνωσία του στους τομείς της μηχανολογίας, της ηλεκτρικής μηχανικής και της επιστήμης των υπολογιστών. Και οι δύο εταίροι επωφελούνται από τη συνεχή ανταλλαγή γνώσεων: «Ως πανεπιστήμιο, προσφέρουμε στο BMW Group πρόσβαση στα πιο πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα και τις καινοτόμες ιδέες, ενώ οι φοιτητές μας επωφελούνται από την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις στην πράξη», σχολιάζει ο Zdenko Tonković, κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών και Ναυπηγικής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.

Προώθηση νέων ταλέντων.

Μια άλλη πτυχή της εν λόγω συνεργασίας είναι η προώθηση νέων ταλέντων. «Μέσω του κοινού αυτού project, δημιουργούμε ενθουσιασμό στους φοιτητές για το BMW Group και την καινοτομία που παράγεται στα κέντρα εξειδίκευσης των κυψελών μπαταριών», εξηγεί ο Moritz Poremba, επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης Τεχνολογίας Ανακύκλωσης Κυψελών Μπαταριών στο BMW Group. «Φυσικά, ελπίζουμε επίσης να προσελκύσουμε νέα ταλέντα στην εταιρεία μας». Οι φοιτητές επωφελούνται από τη συνεργασία μέσω της εντατικής καθοδήγησης και της δυνατότητας να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο στον κλάδο. Αυτό τους καθιστά πιο περιζήτητους στην αγορά εργασίας και τους προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες καριέρας. Η συνεργασία μεταξύ του BMW Group και του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ ενισχύει την καινοτόμο δύναμη και την ανταγωνιστικότητα και των δύο εταίρων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.