Προετοιμασία για το χειμώνα

By  |  0 Comments

Οι θερμοκρασίες μετά από αρκετές καλές ημέρες και αφού πιάσαμε μέσα Ιανουαρίου, άρχισαν να πέφτουν, και ο χειμώνας επιτέλους ήρθε! Ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε σε χειμερινές καιρικές και οδικές συνθήκες, Και σε κάθε αυτοκίνητο, εκτός από τον προγραμματισμένο έλεγχο που περνά, είναι απαραίτητο κάποιες χρονικές περιόδους να γίνεται και ένας προληπτικός έλεγχος.

Αν τα καινούργια αυτοκίνητα θεωρητικά δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, τα παλαιότερα, και έχουμε πολλά τέτοια στη χώρα μας, επιφυλάσσουν… δυσάρεστες εκπλήξεις. Ακολουθούν κάποιες απλές και σύντομες συμβουλές, για να μην μείνετε στα κρύα του… βουνού. Ή στη μέση ενός μποτιλιαρισμένου δρόμου!

Η συντήρηση του αυτοκινήτου μας είναι αναγκαία και πολύ περισσότερο τους χειμερινούς μήνες αφού για παράδειγμα τα φθαρμένα ελαστικά είναι πιθανότερο ότι δεν θα ‘κρατήσουν’ πάνω σε ένα βρεγμένο οδόστρωμα όπως θα έκαναν εκείνα που έχουν βαθύ πέλμα.

Τον χειμώνα φροντίζουμε οι υαλοκαθαριστήρες μας να είναι σε καλή κατάσταση και τα φώτα όπως και τα φρένα να λειτουργούν άψογα. Ελέγχουμε τα επίπεδα του λαδιού, του ψυκτικού υγρού και του υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες.

Για να είμαστε σίγουροι για την καλή κατάσταση του οχήματος μας μπορούμε να κάνουμε μερικούς ελέγχους που περιγράφονται παρακάτω.

Το παρκάρουμε σε επίπεδο σημείο και όταν κρυώσει ελέγχουμε τα εξής:

*Σχεδόν μια φορά την εβδομάδα την μπαταρία, ειδικά αν είναι πάνω από τριών ετών κι αν χρειαστεί την φορτίζουμε.

*Βεβαιωνόμαστε ότι το αντιψυκτικό μας είναι ανάμεσα στις ενδείξεις min και max. Προτιμούμε καλής ποιότητας ισχυρό αντιψυκτικό. Είναι πολύ φθηνό σε σχέση με την πιθανή βλάβη της μηχανής από το κρύο.

*Ελέγχουμε τα ελαστικά μας αν έχουν αρκετό πέλμα, αν έχουν εξογκώματα, σκισίματα και σωστή πίεση. Σε μερικές περιοχές είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τα ελαστικά μας σε χειμερινά ή να χρησιμοποιούμε αλυσίδες για καλύτερο κράτημα.

*Ελέγχουμε την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων κι αν χρειαστεί τους αντικαθιστούμε. Θα καταστραφούν αν θελήσουμε να τους κινήσουμε όταν έχουν παγώσει στο παρμπρίζ. Καλό είναι να σηκώνουμε τα μάκτρα όταν χιονίζει ή όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0οC.

*Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αρκετό υγρό για το παρμπρίζ. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να αντέχει σε βαθμούς κάτω του μηδενός. Συνήθως βάζουμε ένα μέρος υγρού, ένα μέρος νερού. Αν το υγρό μας δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί η αντλία του να παγώσει, να κάψει την ασφάλειά της και να σταματήσει και η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων μιας και συχνά έχουν την ίδια ασφάλεια με την αντλία.

* Φώτα: Ελέγξτε τη σωστή τους ρύθμιση. Αν ταξιδεύετε σε περιοχές με πρωινή ομίχλη, επιβάλλεται η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης) από ειδικό, για άνεση και ασφάλεια.

*Καλοριφέρ αυτοκινήτου : Απαραίτητος είναι ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης-αερισμού του αυτοκινήτου. Η σωστή λειτουργία του δεν αφορά μόνο στην άνεση μας, αλλά και στην ασφάλειά μας. Μπορείτε να σκεφτείτε την οδήγηση την ώρα που τουρτουρίζετε από το κρύο;

Επίσης, η μη λειτουργία της θέρμανσης θα μας κάνει να οδηγούμε φορώντας πολλά ρούχα ή παλτό με επιπτώσεις στη σωστή οδήγηση, λόγω μειωμένης ευκινησίας. Επίσης, ο μη σωστός εξαερισμός θα θαμπώνει τα τζάμια κάνοντας την οδήγηση επικίνδυνη.

Εννοείτε πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις κατά καιρούς προσφορές των αντιπροσωπειών για δωρεάν εποχιακούς δωρεάν ελέγχους, έτσι ώστε να είστε σίγουροι π.χ. για την ποσότητα αλλά και για την ποιότητα του αντιψυκτικού στο ψυγείο του αυτοκινήτου σας ή για τη σωστή λειτουργία και ρύθμιση των προβολέων.

Ο δωρεάν έλεγχος περιλαμβάνει και άλλα σημεία του αυτοκινήτου, όπως π.χ. το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού ή της πίσω αντίστασης. Καλό είναι να ελέγξετε και τα λάστιχα στις πόρτες για τυχόν φθορές ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα μπαίνουν νερά. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε και να τα λιπάνετε, είτε με βαζελίνη είτε με κάποιο ειδικό προϊόν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μεντεσέδες στις πόρτες και για τις κλειδαριές, ακόμα και αν έχετε τηλεχειρισμό ή σύστημα keyless. 

Κατά τους χειμερινούς μήνες (και όχι μόνο) είναι καλό να προμηθευτούμε μερικά αντικείμενα που θα μείνουν μέσα στο αυτοκίνητο για κάθε περίπτωση ανάγκης:

Kit πρώτων βοηθειών

Καλώδια για την μπαταρία (κροκοδειλάκια)

Φακό με έξτρα μπαταρίες ή καλύτερα κουρδιστό

Φορτιστή κινητού

Τρίγωνο

Φωσφοριζέ γιλέκο ασφαλείας

Γάντια έκτακτης ανάγκης

Ξύστρα για τον πάγο και αντιψυκτικό.

Οδικούς χάρτες

Γαλότσες

Κουβέρτα και ζεστό ρουχισμό

Ιδού και ένας πίνακας με διαγνωστικό έλεγχο 15 σημείων για κάθε αυτοκίνητο:

Κατάσταση και πίεση ελαστικών

Κατάσταση και επίπεδα φόρτισης μπαταρίας

Κατάσταση λάστιχων καθαριστήρων (εμπρός και πίσω)

Στάθμη και πυκνότητα αντιψυκτικού κινητήρα

Στάθμη λαδιού κινητήρα

Στάθμη βαλβολίνης κιβωτίου ταχυτήτων (και οπίσθιου διαφορικού, όπου προβλέπεται)

Στάθμη υγρού πλύσης παρμπρίζ/πίσω τζαμιού και έλεγχος ψεκαστήρων εμπρός/πίσω

Στάθμη υγρών φρένων, Κατάσταση φθοράς στα τακάκια φρένων

Κατάσταση και λειτουργία εξωτερικών φώτων

Κατάσταση και λειτουργία συστήματος κλιματισμού (ψύξη/θέρμανση/φίλτρο γύρης)

Διαγνωστικός έλεγχος ηλεκτρονικών

Έλεγχος καυσαερίων

Έλεγχος συστήματος διεύθυνσης

Έλεγχος αναρτήσεων εμπρός-πίσω

Έλεγχος ιμάντων κίνησης βοηθητικών συστημάτων κινητήρα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.