Η Volvo Car Hellas χορηγός των Χρυσών Σκούφων 2016

By  |  0 Comments

·         Για 5η συνεχή χρονιά η Volvo υποστηρίζει το γαστρονομικό θεσμό των Χρυσών Σκούφων

·         Οι Χρυσοί Σκούφοι αναδεικνύουν σε ετήσια βάση την υψηλή γαστρονομία, επιβραβεύοντας ανελλιπώς τα τελευταία 23 χρόνια τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

·         Η εφετινή τελετή απονομής ήταν αφιερωμένη στη σκανδιναβική κουζίνα με επίσημο καλεσμένο τον Μπιορν Φραντζέν, έναν από τους διασημότερους σεφ της Σουηδίας

·         Για άλλη μία χρονιά στην πρώτη θέση ο Έκτορας Μποτρίνι και το εστιατόριό του «Etrusco»

Η Volvo Car Hellas για άλλη μία χρονιά, πέμπτη συνεχή, ήταν χορηγός της μεγάλης γιορτής της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα. Οι Χρυσοί Σκούφοι, ο καταξιωμένος θεσμός του περιοδικού «Αθηνόραμα», έφτασε στην κορύφωσή του για το 2016 τη Δευτέρα που μας πέρασε, με την τελετή απονομής των βραβείων και το επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Μεγ. Βρεταννία. Για ακόμη μία χρονιά ο Έκτορας Μποτρίνι κυριάρχησε, κατακτώντας βραβεία και για τα δύο εστιατόριά του, αλλά αυτό δεν αποτελεί είδηση. Όπως είδηση πλέον δεν αποτελεί και το ότι η Volvo μέσα από την εμπλοκή της στην εγχώρια υψηλή γαστρονομία, αναδεικνύει δύο κυρίαρχα στοιχεία του σουηδικού brand, τη μοντέρνα πολυτέλεια και τησκανδιναβική φιλοσοφία ζωής.

Η είδηση έγκειται στο ότι η εφετινή απονομή είχε ιδιαίτερη λάμψη και άρωμα Σουηδίας, εξ ου και την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η πρέσβυς της Σουηδίας Charlotte Wrangberg (Σάρλοτ Ράνμπεργκ). Το επίσημο δείπνο ήταν αφιερωμένο στη σκανδιναβική κουζίνα, με έναν από τους πιο διάσημους σουηδούς σεφ, τον Björn Frantzén (Μπιόρν Φραντζέν), επίσημο καλεσμένο για να δημιουργήσει με τους συνεργάτες του στο dîner de gala των Χρυσών Σκούφων.

Ο «guest chef», με ένα μενού βασισμένο σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της πατρίδας του που τις επεξεργάζεται με το δικό του ανάλαφρο γκουρμέ στυλ, πέτυχε να μυήσει τους σχεδόν 300 καλεσμένους σε ένα νέο γευστικό σύμπαν υψηλής αισθητικής! Με τα παράσημα των δύο αστεριών Μισελέν για το «Φραντζέν», το εστιατόριό του στη Στοκχόλμη που από το 2011 συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα του κόσμου, ο σεφ από το Βορρά ενθουσίασε τον κόσμο που, στο τέλος της βραδιάς, αντάμειψε αυτόν και τους συνεργάτες του με ένα ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα.

Όσον αφορά στα βραβεία, το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των εστιατορίων για τέταρτη συνεχή χρονιά, αποσπώντας δύο Χρυσούς Σκούφους! Ένα Χρυσό Σκούφο έλαβε το έτερο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι, το «Botrini’s» στην Αθήνα. Ενδεικτικό των αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης του θεσμού είναι ότι για άλλη μία χρονιά δύο μόνο εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με δύο Χρυσούς Σκούφους, τα «Etrusco» στην Κέρκυρα και «Funky Gourmet» στην Αθήνα.

Γιάννης Πετούλης

Γιάννης Πετούλης

Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενώ ο κ. Γιάννης Πετούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas απένειμε τους αντίστοιχους Χρυσούς Σκούφους στα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, από του βήματος, τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο που το σκανδιναβικό μοντέλο ζωής γνωρίζει σήμερα τέτοια διεθνή απήχηση και επιτυχία, δημιουργώντας παγκόσμιες τάσεις και κατακτώντας όλο τον κόσμο, είτε αυτό εκφράζεται μέσα από μία premium μάρκα αυτοκινήτου όπως η Volvo, είτε μέσα από την υψηλή γαστρονομία».

Για το 2016, με Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν συνολικά 24 εστιατόρια και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 34, απ’ όλη την Ελλάδα.

Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με «γαστρονομικό» χιούμορ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Στέλιος Μάινας και ο Άκης Σακελλαρίου, κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία της γαστρονομίας στην Ελλάδα, είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς το περιοδικό Αθηνόραμα τη χρονιά που διανύουμε συμπληρώνει τα 40 χρόνια κυκλοφορίας.

Το «παρών» στην εφετινή τελετή απονομής και στο δείπνο που ακολούθησε έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κώστας Μπιτζάνης, η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και πολλοί άλλοι.

Η 23η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», την είσοδο του οποίου στόλιζαν τέσσερα Volvo XC90, το νέο μεγάλο SUV της σουηδικής μάρκας.

1.    Χρυσοί Σκούφοι

Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων, της ανάδειξης και της βράβευσης δηλαδή των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, τιμά κάθε χρόνο τη γεύση ως πολιτισμικό αγαθό, ως μια τέχνη απόλυτα συνυφασμένη με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, ως μια σύγχρονη έκφραση πολιτισμού και ευγενούς ψυχαγωγίας. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Τουρισμού και είναι ο μοναδικός καταξιωμένος θεσμός της επιχειρηματικής και της δημιουργικής επιβράβευσης της γαστρονομίας στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο. 

Τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία απονεμήθηκαν από το περιοδικό Αθηνόραμα το 1994 και αφορούσαν τα 10 καλύτερα αθηναϊκά εστιατόρια της προηγούμενης χρονιάς. Από το 2003 ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων αγκάλιασε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι κάθε χρόνο μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Από το 2009, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων έχει καθιερωθεί και η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα εστιατόρια και στις ταβέρνες που τιμούν κι εξελίσσουν τις ελληνικές γεύσεις, με κάποια από αυτά να πειραματίζονται δημιουργικά πάνω σε αυτές.

2.    Μπιορν Φραντζέν

Ο 39χρονος σεφ είναι ένας από τους αναμφισβήτητους σταρ της σουηδικής γαστρονομίας, με το ομώνυμο εστιατόριό του να βρίσκεται σταθερά από το 2011 μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin. Βασικός εκφραστής της nouvelle vague της σύγχρονης Nordic Cuisine, που εμπνέει με τη βαθιά φυσιολατρική της νοοτροπία τους σεφ ολόκληρου του πλανήτη, ανακηρύχτηκε Chef of Chefs 2013 από τους κορυφαίους κριτικούς γαστρονομίας της Σουηδίας. Ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής(!) έχει ένα μικρό, κομψόboutique restaurant 20 θέσεων όπου εκφράζει καλλιτεχνικά ένα γαστρονομικό μινιμαλισμό βασισμένο σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, oι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα προέρχονται από δύο υποδειγματικές φάρμες, ιδιοκτησία του ιδίου, λίγο έξω από τη Στοκχόλμη.

Χρυσοί Σκούφοι 2016

Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Botrinis, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

• Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

F+W by Olivier Campanha 15,5/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Abovo, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Alfredos Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Apocalypsis, Πάτμος, 15/20 και ένας σκούφος

Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

• Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

• Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Lycabettus Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa, Mύκονος, 15/20 και ένας σκούφος

• Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Old Mill, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

 

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2016

• Αleria, Αθήνα, 14,5/20 • Bασίλαινας, Αθήνα, 14,5/20 • Ferryman, Κρήτη, 14,5/20 • Grace, Σαντορίνη, 14,5/20 • Κοντοσώρος, Φλώρινα, 14,5/20 • Μαυρίκος, Ρόδος, 14,5/20 • Milos Estiatorio, Αθήνα, 14,5/20 • Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,5/20 • Σελήνη, Σαντορίνη, 14,5/20 • Τηλέμαχος Barbeque Club, Αθήνα, 14,5/20 • Xasteria, Κρήτη, 14,5/20 • Αθήρι, Αθήνα, 14/20 • Αλέξης, Χαλκιδική, 14/20 • Alfredos Garden, Θεσσαλονίκη, 14/20 • Ark, Αθήνα, 14/20 • Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Πιερία, 14/20 • Clochard, Θεσσαλονίκη, 14/20 • Elias Restaurant, Σκιάθος, 14/20 • Έξι Κλειδιά, Πήλιο, 14/20 • Erimitis, Παξοί, 14/20 • Θωμάς, Φλώρινα, 14/20 • Ιώδιο, Αθήνα, 14/20 • Kastri Bistro, Αθήνα, 14/20 • Το Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη, 14/20 • Κρητικός, Αθήνα, 14/20 • Η Μαριγούλα, Χαλκιδική, 14/20 • Μαρίνα, Χαλκιδική, 14/20 • Μylos, Σαντορίνη, 14/20 • Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας, 14/20 • On the Verandah, Σπέτσες, 14/20 • Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική, 14/20 • Tάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20 • Τaverna, Πελοπόννησος, 14/20 • Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα, 14/20

 

Βραβεία Νέου Ταλαντούχου Σεφ

• Σπύρος Αγιούς («Grace») • Μίλτος Αρμένης («Erimitis») • Σταμάτης Μαρμαρινός («On the Verandah»)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.